Artikel uit De Stentor van 24-04-2004
Boomstamhuis een lang ‘stappenplan‘

door Gerard Bons

24 APRIL 2004 - OLST - De bouwers van het boomstamhuis moeten een veelzijdig scala aan houtbewerkingen beheersen. Eer de stammen tot muren zijn verwerkt, hebben ze een tiental bewerkingen ondergaan.



(Foto Sacha Wunderink)


Dit leert de site www.boomstamhuis.nl, zeer fraai verzorgd door Ronald Schra, zoon van de bouwer. De site is voorzien van tientallen foto‘s, die goed weergeven welke bewerkingen het huis en in bijzonder de stammen ondergaan.

Het laat zich nauwelijks vergelijken met een muurtje metselen.

De site is zo grondig, dat ook de sloop van de oude boerderij wordt getoond, inclusief hergebruik van allerlei materialen zoals de dakpannen. De fundering wordt ‘hergebruikt‘ voor het boomstamhuis.

Van de stammen wordt de velling in beeld gebracht. Ze zijn uitgekozen in het Sprielder bos op de jaarlijkse stammenveiling van de Nederlandse bosbouwers.

Bouwhout mag niet langdurig nat worden, maar er zijn uitzonderingen. De stammen voor het boomstamhuis werden maandenlang ‘in de week gelegd‘ in een diepe zandafgraving bij Ommen. De familie Schra maakte van de stammen tijdens de vakanties vlotten. Hout dat voor het droogproces eerst lang in het water lag is beter beschermd tegen schimmels en parasieten, leert de site. ‘Geweekt‘ hout zal bovendien later minder werken. Met de shovel worden de stammen later uit het water gehaald, geschild (de schors er af) en te drogen gelegd.

In Olst krijgt elke stam op de zaagbaan twee vlakke kanten, voor een sluitend contact tussen de balken. Verder in het kort: een tweede keer schillen, het hout schuren met een langzaam draaiende haakse tol, alle balken inkwasten met lijnolie (gemengd met een insecticide), sleuven hakken met een boorhamer op de kruisingen van de stammen, gaten van vijf centimeter boren voor houten verbindingspennen. Vilt van zuivere wol wordt als afdichting van de naden geniet op de vlakke bovenzijde van elke balk voordat de volgende er op komt.

Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid. Daarom krijgt het dak enorme overstekken als bescherming tegen slagregens. Een laag van tien centimeter gemalen puin op dat dak versterkt nog eens de isolatie. Het schuurdak draagt deze last al zes jaar en daarop groeit steeds meer (isolerend) gras.

terug naar literatuur